THEMA'S / HUNGER FOR TRADE

 

 

“continua messe senescit ager”
(door ononderbroken teelt put de akker uit)

Publius Ovidius Naso, ‘Artis Amatoriae’ III.82 (1 n. chr.)

 

Voor het project Hunger for Trade, op initiatief van het Schauspielhaus Hamburg, werkten theaters uit 9 landen, waaronder India, Burkina Faso, Brazilië, Zuid-Afrika en enkele Europese landen, rond de problematiek van de voedselzekerheid en de exuberante stijging van de voedselprijzen.

DUMPING

Haast 20% van de wereldbevolking lijdt honger, terwijl er door de gigantische overproductie voldoende voedsel beschikbaar is om nog eens 70% meer mensen op aarde te voeden. Om aan die overproductie te ontkomen krijgen boeren productie- en exportsubsidies. De G20, de 19 rijkste industrielanden + Europa, besteden ongeveer 1 miljard dollar per dag aan landbouwsubsidies.

De kippen, tomaten en varkens komen dankzij die gelden met fel gereduceerde prijzen op de Afrikaanse markt terecht. Zo goedkoop dat de plaatselijke boeren er niet mee kunnen concurreren. Dit systeem opereert onder de vlag vrije markt. vervolgens vluchten de Afrikaanse boeren naar de bedenkers van dit wonderlijk systeem en stranden met hun bootjes in Lampedusa. Met wat geluk slagen ze erin te ontsnappen en komen ze terecht in het Spaanse Almeria om er in erbarmelijke omstandigheden tewerkgesteld te worden als tomatenplukker. Een tomatenindustrie met een gigantische teelt maar een helaas te grote opbrengst om nog verkocht te raken, tenzij aan dumpingprijzen voor de Afrikaanse markt. De cirkel sluit zich, de cirkel sluit zich keer op keer.

De VN heeft databanken en bibliotheken vol analyses en aanbevelingen met een visie op de toekomst, maar politieke besluitvorming blijft uit.
Recente studies wijzen uit dat het niet het vrije marktbeleid is die landen rijk maakte, maar integendeel hun protectionisme en het gericht afschermen van hun eigen jonge industrieën.

Wil dat nu net het omgekeerde zijn van wat het Internationaal Muntfonds, het IMF, en de Wereldbank onder invloed van de rijke landen nu al 20 jaar proberen op te leggen aan de ontwikkelingslanden.

Ook onze Tiense suikerklontjes belanden aan dumpingprijzen op de koffieschoteltjes in Afrikaanse resorts, terwijl men in die landen zelf over betere kwaliteit rietsuiker beschikt, maar niet gesubsidieerd en dus duurder. Zuid-Afrika wordt overspoeld door gedumpte Europese ingevroren frieten. 35% uit België. 87% van de vrieskippen in Kameroen komt uit België en Spanje. 60% in Senegal uit België en Nederland. gevolg: 40% van de lokale kippenboeren moesten ermee stoppen. Bienvenue à Lampedusa.

GEBAKKEN LUCHT

Na de bankencrisis vluchtten beursspeculanten actief op de immobiliënmarkt massaal naar de grondstoffenmarkt met rampzalige gevolgen.
Met het het geld dat u en ik maandelijks braafjes op ons pensioenfonds sparen wordt er zonder dat we er erg in hebben gespeculeerd op voedsel en worden de prijzen die we aan de kassa betalen extreem de hoogte ingejaagd.

Op de beurs van Chicago waar grondstoffen verhandeld worden verkoopt men jaarlijks 46 maal het totaal aantal ton tarwe dat er in de hele wereld beschikbaar is,
46 keer meer dan er is wordt verkocht, 46 maal gebakken lucht.
De virtuele wereld neemt het met andere woorden over van de reële.
In die wereld is er geen sprake van armoede en honger.

Bekijk hier het interview met Olivier De Schutter naar aanleiding van zijn finale rapport als speciaal VN-rapporteur rond ‘het recht op voedsel

Zie ook PRODUCTIES / MEST